Welke Kenmerken horen bij Selectief Mutisme?

Niet alle kinderen met een geremd karakter of een erfelijke aanleg voor angst ontwikkelen uiteindelijk selectief mutisme. Dit gegeven doet gelijk de vraag rijzen welke factoren of eigenschappen er voor zorgen dat een kind wel selectief mutisme ontwikkelt. Er is geen vaste lijst samen te stellen met ingrediënten die leiden tot het ontwikkelen van selectief mutisme. Ieder kind met selectief mutisme zit anders in elkaar en heeft een eigen uniek karakter en achtergrond.

Het is belangrijk te weten dat over het algemeen kinderen met selectief mutisme in een vertrouwde omgeving net zo normaal zijn als andere kinderen. Het wordt vaak genoemd door ouders dat deze kinderen thuis evengoed luidruchtig, sociaal, grappig, nieuwsgierig, praatgraag en zelfs bazig en assertief zijn. Daarentegen kan het kind in een andere sociale situatie het gevoel hebben dat het zich constant op een podium begeeft en dezelfde syptomen ervaart als iemand met plankenkoorts.

De volgende kenmerken komen vooral voor bij kinderen met selectief mutisme:

Selectief mutisme komt in veel gevallen niet alleen voor. Andere psychiatrische kenmerken zouden meer voorkomen bij selectief mutistische kinderen dan in de normale populatie. Veel kinderen vertonen extreme verlegenheid, sociale fobie, andere fobieën, tegendraadsheid en vermijdingsgedrag. Het is mogelijk dat deze karakterkenmerken medebepalend zijn voor het ontstaan en ontwikkelen van selectief mutisme aangezien ze een grote impact hebben op het ontwikkelen van aangepaste sociale vaardigheden. Black en Uhde (1992) suggereren dat selectief mutisme een variant is van sociale fobie.

Geschreven door Natascha van Duyvenbode